ESABin osaamiskeskus 

Voinko hitsata alumiinia teräkseen?

K: Voinko hitsata alumiinia teräkseen MIG/MAG- tai TIG-hitsausprosessilla?

A: Vaikka alumiinia voi liittää useimpiin metalleihin suhteellisen helposti liimaamalla tai kiinnittämällä mekaanisesti, tarvitaan erikoistekniikoita, jos sitä halutaan liittää hitsaamalla muihin metalleihin kuten teräkseen.

Kun teräksen, kuparin, magnesiumin tai titaanin kaltaisia metalleja kaarihitsataan suoraan alumiiniin, muodostuu erittäin hauraita metallien välisiä yhdisteitä. Näiden hauraiden yhdisteiden välttämiseksi on kehitetty joitakin erikoistekniikoita, joilla eristetään toinen metalli sulasta alumiinista kaarihitsausprosessin aikana. Kaksi yleisintä menetelmää alumiinin kaarihitsauksen helpottamiseksi teräkseen ovat kaksoismetalliset välikappaleet tai pinnoitus erilaisella metallilla ennen hitsausta.

Kaksoismetalli: Kaksoismetallisia välikappaleita on saatavana alumiinin ja toisen materiaalin kuten teräksen, ruostumattoman teräksen ja kuparin yhdistelminä. Näissä kaksi eri metallia on liitetty yhteen käyttäen tavallisesti valssausta, räjähdyshitsausta, kitkahitsausta, leimuhitsausta tai kuumapuristushitsausta, ei kaarihitsausta. Kaksoismetallisten välikappaleiden hitsaus voidaan suorittaa tavallisilla kaarihitsausmenetelmillä ja ko. metallille sopivin lisäainein. 

Välikappaleen teräspuoli hitsataan teräkseen ja alumiinipuoli alumiiniin. Hitsattaessa on varottava liitoskohtien ylikuumentamista, mistä voi seurata hauraiden metallien välisten yhdisteiden lisääntyminen kaksoismetallikappaleessa. Hyvä käytäntö on hitsata ensin alumiinipuoli. Näin parannetaan lämmönjohtavuutta, joka auttaa estämään kaksoismetallikappaleen ylikuumenemisen hitsattaessa teräspuolta. 

Kaksoismetallisten välikappaleiden käyttö on suosittu alumiinin ja teräksen liitosmenetelmä, jota käytetään usein kantavissa rakenteissa. 

Erilaisten materiaalien päällystäminen ennen hitsausta: Teräksen kaarihitsausta alumiiniin voidaan helpottaa pinnoituksella, "pufferikerroksella". Yksi menetelmä on päällystää teräs alumiinilla käyttäen metalliruiskutusta tai kovajuottoa. Kun teräsosa on päällystetty, se voidaan kaarihitsata varovasti alumiiniosaan, tunkeuma ei saa tavoittaa terästä. Tämä edellyttää, että valokaari kohdistetaan hitsattaessa alumiiniosaan ja annetaan sulaneen alumiinin virrata hitsisulasta alumiinipäällysteisen teräksen päälle. 

Toisessa alumiinin ja teräksen liitosmenetelmässä teräspinta päällystetään hopeajuotteella. Liitos hitsataan sitten käyttämällä alumiinitäytelankaa varoen polttamasta hopeajuotteen muodostaman estokerroksen läpi. Kumpikaan näistä päällystetyyppisistä liitäntämenetelmistä ei tuota täyttä mekaanista lujuutta, ja niitä käytetään tavallisesti vain tiivistystarkoituksiin.

 

Kategoriat: Alumiinin hitsaus , Tunnisteet: Heliarc, TIG

x

x

Loading..